Video i foto galerije

Prošla događanja (članci)

Ivanov FPV avion - "Fly2K FPV"
Nedjelja, 24 Ožujak 2013 15:36

 

S obzirom da se u zimsko doba obično ne može letjeti iz raznih razloga, u to se vrijeme obično grade nove letjelice i pripremaju za nadolazeću sezonu.

U ovom članku bit će opisan avion namijenjen za FPV (First Person View) letenje kojeg je izgradio član aerokluba Osa – Ivan. FPV letenje predstavlja jednu noviju sferu upravljanja RC (Remote Control) letjelicama i sve više ljudi se odlučuje upustiti u ovakvu pustolovinu s obzirom da potrebna oprema postaje jeftinija i dostupnija širem krugu ljudi. Radi se o upravljanju RC modela preko slike koja se šalje uživo s modela (kamere) video linkom na zemlju do monitora ili video naočala.

 

"Fly2K FPV"

 

Fly2KFPV4  Fly2KFPV6

 

Avion je napravljen kao bliska kopija HobbyKing-ovog modela "EPP FPV".

 

Tehnički podaci:

 

Raspon krila: 180cm Motor: 3542/5 1250kv
Trup: 140cm Propeler: 10x6
Masa aviona: 2kg Regler: 70A
Vrijeme leta: 21min (konstantno 45% gasa) Serva: 4x 2,5kg / 12,5g
Baterije: 2x 2650mAh 3S 25-50C u paraleli

 

Konstrukcijski opis aviona:

 

Trup aviona je sastavljen od 2 vrste materijala složenih u sendvič: stirodur 5cm (nalazi se u sredini po dnu aviona - dozvoljava da se dobije šupljina u kojoj će biti smještene baterije i ostala elektronika) i mekani stiropor 2cm (čini vanjske stranice aviona). Dno aviona obloženo je sa izofloorom od 5mm i služi kao potrošna klizna površina s obzirom da avion nije zamišljen sa stajnim trapom radi uštede na masi. Trup je oblijepljen armiranom trakom. Shematski prikaz trupa.

Krilo (wingspan 180cm, root chord 30cm, tip chord 23cm, sweepback 5cm) je napravljeno od tvrdog stiropora (Clark Y profil), pojačano sa 2 letvice i obučeno u foliju za omatanje knjiga. Prethodno obojano pigmentom za jupol. Na prednjem kraju se ulaže u "visoko rebro" trupa, na stražnjem se šarafi u tiple ulijepljenje u trup. Aileroni se protežu cijelom dužinom krila - jedan kraj 3cm, drugi kraj 4cm (na kraju krila).

Rep aviona je napravljen od štapa za pecanje na kojeg su zalijepljeni vertikalac i horizontalac napravljeni od 5mm beskiselinskih polistirenskih ploča tvornički obloženih papirom zbog čega ga nije potrebno pojačavati. Shematski prikaz vertikalca. Shematski prikaz horizontalca.

 

Ponašanje modela u zraku:

 

Avion leti izuzetno mirno i nije prebrz. Ponaša se vrlo specifično, ali isto kao i HobbyKingov model - kada se nagne avion, on ostane nagnut i relativno zadržava smjer dok se ne krene u akciju sa elevator-om ili rudder-om. U svakom slučaju, vrlo stabilna platforma za FPV letenje, ali i za normalno letenje.

 

Slike modela. Video leta.

 


 
Trenutno aktivnih Gostiju: 3 

(od 19.3.2013.)