Video i foto galerije

Prošla događanja (članci)

Izrada krila za jedrilicu
Petak, 28 Veljača 2014 21:19

 

U ovom članku bit će opisan postupak izrade krila za jedrilicu kojim se poslužio član aerokluba Osa – Damir.

 

Krilo:

  • Raspon krila: 1400 mm
  • Dubina krila: 150 mm u sredini, dubina uške: 100 mm
  • Profil: ClarkY 11% sa dvije remenjače

 

Krilo je presvučeno japan papirom i nitro lakom "OLDSCHOOL".

Rebra su od balze 2 mm, ima 18 komada + 16 komada za uške. Izradio sam dvije šablone profila od tankog aluminijskog lima te između nanizao rebra, stegnuo sa dva vijka te ih ošmirglao da budu jednaka. Zaljepljena su na lipove remenjače 3 x 5 mm. Za uške sam također napravio šablone kao i u predhodnom slučaju samo što je jedan profil sada bio manji. Rebra od uški zaljepljena su na jednu remenjaču od lipe 4x4 mm. Sve sam lijepio brzosušećim ljepilom (CA glue) iz HobbyKing-a, poslužio sam se i njihovim akceleratorom da se puno brže slijepi.

Prednju stranu krila s gornje strane, od napadne ivice do remenjače, obukao sam balzom od 1 mm, a na rebra sam, radi veće površine, nalijepio balzu isto od 1 mm,  širine 5 mm.

Izlazna ivica krila je od balze 2 mm x 10 mm.

Na središnja dva rebra stavio sam ojačanje od balze 3 mm kroz koju idu dva plastična vijka koja drže krilo za trup jedrilice.

 

   

 

Kada je krilo kompletirano, pristupio sam stavljanju japan papira od 7 grama. Kistom sam nanio nitro lak na napadnu ivicu krila, prislonio već pripremljeni i po mjeri odrezani japan papir, zagladio i pričekao par minuta dok se nitro lak nije osušio. Zatim sam namazao rebra i izlaznu ivicu krila, našpanao japan papir preko krila i sve lijepo zagladio. Postupak sam ponovio isto sa uškama i donjim površinama.

Kada se to sve lijepo osušilo, finim šmirgl papirom skinuo sam po rubovima višak japan papira te cijelo krilo pošpricao finom maglicom vode i pričekao da se osuši. Kada se to osušilo, papir je bio svugdje ravnomjerno našpanat bez nabora.

Zatim sam razrijedio nitro lak sa 30% nitro razrjeđivača i dodao desetak kapi ricinusovog ulja, sve to dobro izmješao i nanio na krilo - prvo gornje površine, a zatim donje površine krila. To sam nakon par sati sušenja ponovio 3x.

Finim šmirgl papirom uredio sam rubove i krilo je završeno.

 

   

 

Sva pitanja slobodno postavite na našoj stranici u rubrici Vaši komentari.

 

- Damir -

 

   

 


 
Trenutno aktivnih Gostiju: 3 

(od 19.3.2013.)